Een betaalde baan: meer dan alleen een inkomen

Een betaalde baan biedt niet alleen financiële voordelen, maar ook andere belangrijke aspecten zoals:

  • Structuur en ritme
  • Zingeving en een gevoel van identiteit
  • Sociale interactie
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Zelfwaardering en trots
  • De kans om impact te maken
  • Positieve effecten op de mentale gezondheid

Toch blijkt het vinden van een passende baan voor veel mensen met autisme een grote uitdaging. Slechts 28% van de volwassenen met autisme heeft een betaalde baan, terwijl 63% van de werklozen binnen deze groep een hoog IQ heeft (116 of meer). In vergelijking met de algemene bevolking, waar drie op de vier mensen werk hebben, is dit een opvallend lage werkgelegenheid.

Waarom is werken een uitdaging voor mensen met autisme?

Onze maatschappij is grotendeels ingericht op neurotypische mensen, oftewel mensen wiens brein aansluit bij de gangbare verwachtingen en structuren. Voor mensen met een neurodivergent brein, zoals mensen met autisme, werkt dit vaak anders. Ze hebben een unieke manier van denken en functioneren, wat kan zorgen voor obstakels op de werkvloer.

Het vinden van een baan die goed aansluit bij jouw behoeften als neurodivergente persoon vraagt om maatwerk. Het betekent dat je ontdekt waar jouw talenten liggen, welke werkomgevingen het beste bij jou passen, en wat jij nodig hebt om optimaal te functioneren. Dit vraagt om een andere benadering, zowel van jou als werkzoekende, als van de werkgever.

De juiste ondersteuning en omgeving maken het verschil

Stel je voor dat je een examen moet afleggen waarbij je niet de juiste hulpmiddelen hebt. Het kan voelen als het vragen aan een vis om een boom te beklimmen: hij zal falen, ondanks zijn unieke talenten in het water. Dit geldt ook voor mensen met autisme: als de werkomgeving niet aansluit bij hun vaardigheden, wordt het moeilijk om te excelleren.

Mensen met autisme hebben veel te bieden. Van analytisch denken tot creatieve oplossingen. Door meer aandacht te geven aan neurodiversiteit op de werkvloer, kan niet alleen de werkgelegenheid voor deze groep verbeteren, maar ook de samenleving als geheel profiteren van hun waardevolle bijdragen.

Wat ik voor je kan betekenen om een baan te vinden én te behouden:

  • Samen brengen we jouw neurodiversiteitsprofiel in kaart. Wat zijn jouw kwaliteiten, valkuilen en behoeften om goed te kunnen functioneren?
  • Een beroepentest die inzicht geeft in functies die passen bij jouw competenties en interesses.
  • Het opstellen van een zoek- en persoonsprofiel waarin jouw wensen en mogelijkheden voor een betaalde baan duidelijk worden.
  • Praktische tips om jezelf beter zichtbaar te maken op LinkedIn.
  • Eenmalige controle van je cv en motivatiebrief.
  • Advies over solliciteren en toegang tot mijn netwerk.
  • Optioneel: een voorbereidende sessie voor een sollicitatiegesprek met hulp van een trainingsacteur.

Komen deze situaties je bekend voor?

Laten we samen kijken naar mogelijke oplossingen. Vul je gegevens in en neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem vrijblijvend contact op!
coaching voor medewerkers voor autisme op de werkvloer

Hoe ziet het traject eruit?

Dit traject duurt 4 maanden en bestaat uit gemiddeld 4 tot 6 coachsessies van 1,5 uur. Daarnaast is er regelmatig mailcontact, zodat je na afloop een helder beeld hebt van welk type baan bij jou past en hoe je deze baan kunt vinden én krijgen.

Investering
De kosten voor dit traject zijn €997. Afhankelijk van jouw situatie zijn er mogelijkheden voor vergoeding via je werkgever of het UWV. Hier informeer ik je graag over.

Neem vrijblijvend contact op!

Praktisch en resultaatgericht

Met mijn ervaring als loopbaancoach, jobcoach en re-integratiecoach help ik zowel werkgevers als medewerkers bij het creëren van duurzame werkrelaties. Ik werk met mensen met autisme, hoogbegaafdheid en andere vormen van neurodiversiteit. Mijn aanpak richt zich op het benutten van de unieke talenten van iedere medewerker, zodat zij optimaal kunnen functioneren op de werkvloer.

Mijn coaching is praktisch en gericht op resultaat, waarbij ik maatwerk lever voor zowel de medewerkers als de organisatie.

Verder heb ik een groot netwerk van jobhunters, recruiters en detacheringsbureaus waarmee ik regelmatig samenwerk, zodat mijn kandidaten uiteindelijk de passende baan vinden. Als onderaannemer van het UWV zijn er mogelijk budgetten beschikbaar waarmee (een gedeelte van) het traject vergoed kan worden.

Ban Pé is opgericht door Melisa Visser.

Lees meer over mij
Melisa Visser - Ban Pé

Ervaringen