Van Aruba naar Nederland
Mijn reis naar persoonlijke groei en coaching voor neurodivergente medewerkers
In 2005, op 18-jarige leeftijd, besloot ik – Melisa Visser – om alleen van Aruba naar Nederland te emigreren. Als geboren en getogen Arubaan was het een grote stap om mijn vertrouwde omgeving achter te laten. Mijn doel was helder: een diploma behalen in Sociaal Pedagogische Hulpverlening en zelfstandig worden. Wat simpel leek, bleek een flinke uitdaging. Heimwee, het missen van mijn familie en het niet volledig beheersen van de Nederlandse taal maakten de overgang zwaar. Toch zette ik door, want opgeven was voor mij geen optie. Mijn doorzettingsvermogen hielp me mijn doelen te behalen. Nu gebruik ik die ervaringen om anderen te helpen bij hun eigen reis naar balans en succes, vooral medewerkers met een neurodivergent brein.
Leren omgaan met uitdagingen op de werkvloer
Ik heb geen autisme of hoogbegaafdheid, maar ik weet hoe het voelt om snel overprikkeld te raken en te moeten leven met de rem erop. Ik herken de worsteling van sneller willen gaan dan de rest en daarbij jezelf klein houden om niet als “betweterig” over te komen. Je ziet praktische oplossingen waar anderen nog niet aan denken, maar durft niet altijd je stem te laten horen. Daardoor ga je soms aan jezelf twijfelen, en de focus komt te veel te liggen op wat niet goed gaat. Het risico? Je talenten uit het oog verliezen.
Dit heb ik zelf ervaren toen ik begon met werken, vooral in het begin toen mijn Nederlandse taalvaardigheid – vooral schriftelijk – regelmatig werd bekritiseerd. Dit maakte me onzeker en leidde tot fouten. Ik twijfelde aan alles wat ik deed, terwijl ik probeerde verschillende ballen in de lucht te houden: een nieuwe relatie, een verhuizing, moeder worden en ondertussen nog mezelf ontdekken als jonge twintiger. Het voelde alsof ik vastliep, maar ik wist dat ik zelf iets moest veranderen om mijn talenten te benutten.
Ik weet hoe het voelt om anders te zijn
Ik weet dat neurodiversiteit – zoals autisme – soms voelt alsof je in een vreemd land bent, waar je niet altijd de ongeschreven regels kent. Net als bij autisme communiceerde ik soms anders dan gebruikelijk in Nederland. Ik gebruikte formele woorden die je alleen op school leert en kende weinig spreekwoorden. Ook de Nederlandse normen en waarden waren wennen, zoals afspraken maken voordat je langsgaat en stipt op tijd zijn.
Omdat ik met mensen met autisme werk, probeer ik me altijd aan afspraken te houden. Toch loop ik soms uit, maar ik laat dat altijd weten. Het is belangrijk om te begrijpen dat je niet alles perfect hoeft te kunnen. Iedereen heeft zijn eigen talenten en valkuilen. Zo laat ik bijvoorbeeld mijn Nederlandse taal nakijken door mijn VA, en voor kleine foutjes schakel ik soms ChatGPT in om ze te corrigeren. We hebben allemaal hulpmiddelen en mensen om ons te helpen, zodat we het beste uit onszelf kunnen halen.
Niemand is perfect, ik ook niet. Mensen met autisme of een ander neurodivergent brein hebben ook hun valkuilen, en soms zijn er handige hulpmiddelen om je te helpen ermee om te gaan. Het draait om acceptatie, zelfzorg en het benutten van je sterke punten.
Mijn kracht: pragmatisch en resultaatgericht
In die periode ontdekte ik mijn eigen kracht. Mijn talenten liggen in een hands-on mentaliteit, het pragmatisch aanpakken van problemen en direct en duidelijk communiceren. Ik ben oplossingsgericht en krijg energie van het behalen van resultaten. Geen omslachtig gedoe, maar efficiënt en doelgericht aan de slag gaan. Deze kwaliteiten helpen mij niet alleen in mijn eigen leven, maar ook in mijn werk als coach.
Ik heb geleerd dat je niet perfect hoeft te zijn en dat je kwetsbaarheid mag tonen. Zolang je je aandacht richt op wat je wél kunt en actie onderneemt, kun je groeien en je doelen behalen. Dit wil ik ook meegeven aan mijn klanten: focus op je kwaliteiten en blijf in beweging.
Persoonlijk perspectief voor werkgevers: Neurodivergentie en werkplekondersteuning
Als iemand die zelf de uitdaging van het aanpassen aan een nieuwe cultuur en werkmethoden heeft meegemaakt, begrijp ik hoe belangrijk het is om een inclusieve werkplek te creëren waar mensen zich gewaardeerd en begrepen voelen. Ik weet hoe het is om niet altijd in de “standaard” verwachtingen van de werkplek te passen, maar toch bij te dragen met unieke sterke punten. Het is voor werkgevers essentieel om ruimte te maken voor de verschillende manieren waarop mensen werken, vooral als het gaat om neurodivergente medewerkers.
Door een werkplek te ontwikkelen waarin neurodivergente medewerkers zich ondersteund voelen, kunnen we niet alleen hun talenten benutten, maar ook de algehele prestaties van het team verbeteren. Coaching voor neurodivergente medewerkers helpt hen niet alleen om balans te vinden, maar ook om meer succes en zelfvertrouwen te ervaren in hun werk.
Waarom ik voor mezelf ben begonnen
Soms blijken tegenslagen een verborgen cadeau te zijn. Mijn persoonlijke reis en de uitdagingen die ik onderweg tegenkwam, hebben uiteindelijk het zaadje geplant voor de praktijk die ik vandaag de dag heb opgebouwd. In de onderstaande video vertel ik hoe tegenslagen voor mij niet als obstakels, maar uiteindelijk als kansen aanvoelden. Dankzij deze ervaringen realiseerde ik me dat ik mijn werk op een andere manier wilde uitvoeren, op een manier die echt bij mij past.
Mijn passie voor het werken met neurodivergente mensen is geworteld in mijn overtuiging dat er een plek is voor iedereen in de werkwereld. We zijn allemaal uniek, met verschillende sterktes en uitdagingen. Ik geloof er heilig in dat iedereen het recht heeft om in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier te werken. Dit besef heeft mij ertoe aangezet me in te zetten voor neurodivergente mensen, omdat ik zie hoe belangrijk het is om een werkomgeving te creëren die hen ondersteunt en waarin zij kunnen bloeien.
Als zelfstandig ondernemer heb ik eindelijk de vrijheid om mijn werk op mijn eigen manier te doen. Dit biedt me niet alleen de kans om mijn klanten beter te helpen, maar ook om mijn privéleven met mijn partner en drie kleine kinderen in balans te houden. Ik ben altijd nieuwsgierig gebleven naar nieuwe kennis. Naast mijn hbo-opleiding volgde ik diverse aanvullende trainingen, waaronder de Autismecoach, Loopbaan- en re-integratiecoach, familieopstellingen, organisatieopstelling opleiding. Ik ben gecertificeerd DISC en Mindfulness Trainer. Daarnaast verdiep ik me graag in Human Design, de Wet van Aantrekkingskracht en persoonlijke ontwikkeling.
Voor wie bekend is met Human Design: ik heb een 1/3-profiel, wat verklaart waarom ik zo geloof in vallen en opstaan en waarom ik energie krijg van nieuwe informatie opdoen.
Daarnaast ben ik na ruim 10 jaar weer begonnen met sporten in de sportschool, waar ik 3 à 4 keer per week aan spiermassa hoop aan te komen. En tegelijkertijd geniet ik ook graag in het weekend van het kijken naar de Formule 1 en hoop ik dat Max Verstappen blijft winnen. Met ons gezin kan ik erg genieten van samen een spelletje doen, een filmpje kijken, of lekker naar buiten gaan en uitwaaien.
De balans die ik nu ervaar tussen privé en werk gun ik iedereen!
Zet vandaag de eerste stap naar een inclusieve en succesvolle werkplek
Vul je gegevens in en neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Neem vrijblijvend contact op!
Waarom Ban Pé?
Gezien mijn achtergrond wilde ik een stukje van mijn identiteit in mijn praktijknaam verwerken. Ik spreek meerdere talen vloeiend (Nederlands, Engels en Spaans), maar Papiaments is mijn moedertaal. In het Papiaments betekent Ban Pé “we gaan ervoor.” Dit is precies de boodschap die ik aan al mijn klanten wil meegeven: als je het echt graag wilt, dan gaan we er samen voor!
We gaan ervoor!
Als coach help ik hoogfunctionerende medewerkers met autisme, ADHD en andere neurodivergente breinen om balans te vinden, hun energie te vergroten en met zelfvertrouwen hun werk en leven in te richten. Ik combineer begrip, een pragmatische aanpak en focus op resultaat om jou verder te helpen.
Wil jij ontdekken hoe je jouw unieke talenten kunt benutten en meer rust en succes kunt ervaren? Kijk dan voor meer informatie op de pagina’s voor medewerkers of voor werkgevers en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.
“Zet vandaag de eerste stap naar een inclusieve en succesvolle werkplek.”
Melisa Visser
Loopbaan & autismecoach
