Hoe vaak leggen we niet de focus op de negatieve dingen die ons overkomen in het leven, of balen we ervan dat er van alles en nog wat in ons leven ontbreekt?

Hoe meer focus je gaat leggen op het negatieve, hoe vervelender je je gaat voelen en hoe meer je ervan naar je toe trekt. Hoe meer aandacht je aan iets geeft hoe groter het ook wordt.

Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe auto die je hebt gekocht, en opeens zie je overal om je heen juist dat type auto. Of je bent zwanger en ineens zie je overal om je heen kinderwagens en zwangere vrouwen. Toeval? Nee ik geloof er niet in. Ik geloof wel dat we ons brein zo programmeren dat waar je je aandacht naar toe richt, dat je er meer van bewust wordt en dat er meer daarvan om je heen gepresenteerd wordt.

Dus waarom zou je je aandacht op de negatieve dingen willen richten, en focussen op alles wat niet goed gaat?

Dromen

Kan jij je voorstellen hoe het zou zijn als jij een leven gaat leiden zonder stress en met een fijne balans tussen werk en privé? Ook al ervaar je het misschien niet zo op dit moment. Maar kan jij geloven dat het wel mogelijk voor jou zou zijn? Voor sommigen kan het misschien lastig zijn om een voorstelling te maken van iets wat je nog niet gekend hebt. Maar ik daag je uit om er wel over na te denken.

Hoe zou het zijn als jij een leven zou leiden waarin jij je prettig voelt, veel energie ervaart en waarin je het gevoel hebt dat je de dag prima doorkomt in plaats van te moeten overleven van dag tot dag, tot het weer weekend is waarin je weer op adem moet komen.

Ben je een creatief persoon? Teken dan, of maak iets waar jij naar verlangt hoe jij wilt dat je leven eruit gaat zien.

Waarom vertel ik dit? Jouw brein mag geprikkeld worden in hoe je je leven wél mag gaan ervaren. Onderschat de kracht van je gedachten niet. Doordat jij je zelf gaat programmeren in hoe je het wél voor elkaar kan krijgen, krijg je vertrouwen en hoop dat het wel mogelijk is voor je.

Alleen is dit soms lastig om te geloven, omdat je waarschijnlijk vaker last hebt van stress. Mensen met autisme ervaren vaker stress. In deze video leg ik uit waarom dat zo is.

Kun je je dan voorstellen dat een betere balans ervaren tussen werk en privé een mooie basisstap kan zijn om te kijken of je daarmee je stress kan verlagen? Maar hoe doe je dat?

Kies rustmomenten voor jezelf

Eén van de stappen is dat je zorgt voor voldoende oplaadmomenten tijdens een werkdag. Gun jezelf de tijd om pauze te nemen. Het klinkt makkelijk, maar ik heb het zo vaak gehoord dat men zichzelf niet de rust en pauze gunt gedurende de dag. Men werkt achter elkaar door, om vervolgens moe en uitgeput aan het einde van de dag op de bank neer te ploffen.

Als redenen worden vaak gegeven:

  • Als ik eenmaal gestart ben wil ik liever doorgaan, anders stop ik en kan ik mezelf moeilijk weer motiveren om op te starten.
  • Ik heb nu voldoende energie dus dan ga ik liever door, want straks ben ik moe en heb ik niet alles afgekregen.
  • Mijn collega’s nemen ook hun brood mee tijdens de lunchpauze achter de computer, waarom zou ik dan van mijn werkplek weggaan om te gaan eten?
  • Ik vergeet eigenlijk om te eten, of te drinken. Ben zo lekker bezig met werken en vergeet alles om me heen.
  • Ik weet niet wat ik kan doen tijdens mijn rustmomenten.

Allemaal hele logische en legitieme redenen waarom iemand met autisme dus heel lastig zijn pauzemomenten kan nemen.

Nu je ervan bewust bent geworden hoe belangrijk deze rustmomenten zijn. Gaat het nu wel lukken om voortaan tijdens je werk, wel voor voldoende rustmomenten voor jezelf zorgen? Zo niet, wat ga je dan voortaan anders doen, zodat jij ervoor zorgt dat je voldoende momenten pakt om te ontprikkelen.

 

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.