Hoe kan je ervoor zorgen dat je niet uitgeblust raakt tijdens de vakantieperiode?

Als het goed is, ben ik op het moment dat jij deze e-mail leest inmiddels terug van vakantie. Ook deze e-mail heb ik vooruit geschreven en ik hoop je nog te inspireren met nieuwe inzichten rondom neurodiversiteit op de werkvloer.

Uit ervaring weet ik dat ik het heel druk heb na mijn vakantie en ik vind het wel belangrijk om twee keer per maand een blog te schrijven en daar de tijd voor te nemen om dit te kunnen doen. Dus ik heb geleerd hoeveel makkelijker het is, als ik vooruit plan. Anticiperen op wat er mogelijk komen gaat en daar eerder op reageren.

Laat dat soms nét de uitdaging zijn voor veel mensen met autisme. Het kunnen inschatten wat er komen gaat, zonder al te veel van tevoren gekregen informatie. Moeite hebben met plannen en organiseren. Om vervolgens door de extra drukte en stress helemaal vast te lopen.

Als het een gegeven is dat je ook moeite hebt om een voorstelling te hebben hoe iets in de toekomst eruit gaat zien.

Bijvoorbeeld:

  • Bepaalde drukte die eraan komt.
  • Andere type werkzaamheden die er ineens zijn tijdens de vakantie.
  • De personen die je nodig hebt om mee samen te werken zijn met vakantie.
  • Allemaal taken die op jou staan te wachten na je vakantie (omdat je niet hebt overgedragen of omdat er verder niemand is om die taken uit te voeren).

 Er ontbreekt dus letterlijk informatie en voordat je je een goede voorstelling van de situatie kan maken, is het noodzakelijk dat je eerst die duidelijkheid krijgt.

Denk eraan om aan je leidinggevende/collega/aanspreekpunt/buddy te vragen of de werkzaamheden er anders uit gaan zien. Mogelijk weet je van de voorgaande keren dat, wanneer er mensen met vakantie zijn, je bepaalde werkzaamheden niet meer goed kan uitvoeren, omdat je de ander nodig hebt en je niet weet wie zijn vervanger wordt. Of zorg dat je weet dat het door je afwezigheid tijdens vakantie noodzakelijk is dat bepaalde taken overgedragen moeten worden of gepland moeten worden voor wanneer je terug bent.

Het is belangrijk dat jij naar de informatie vraagt, zodat jij je puzzel compleet kan maken. Wees je ervan bewust, ga er desnoods voor zitten en pak voor jezelf een A4’tje en schrijf op hoe jij de komende periode je werk gaat doen, wie je erbij nodig hebt, waar je dat gaat doen, wat je gaat doen en wanneer je het gaat doen.

Ja, dat is van de methode “geef me de 5”. Hierdoor krijg je de informatie completer, zodat je hierop een plan kan maken.

Mogelijk kun je van tevoren bepaalde informatie opvragen bij een collega die op vakantie gaat, sommige taken alvast vooruitschuiven en de leverancier laten weten dat je na een bepaalde datum de nodige informatie doorgeeft. Doordat je weet dat je bijvoorbeeld met minder mankracht in de zomerperiode aan het werk bent, ga je een prioriteitenlijst maken met wat er echt dient te gebeuren en wat kan wachten. Zo voorkom je dat je blindelings “drukke” werkweken instapt en uiteindelijk volledig uitgeblust thuiskomt. Of dat je bijna overspannen raakt na je eerste werkdag na je vakantie ; )

In mijn geval voorkom ik dat ik na mijn vakantie nog een vakantie nodig heb om bij te komen van alle drukte door bovenstaande blog alvast te schrijven en door Celina en Susanne (dames die mij helpen met de spelling en alles via social media/mailprogramma) klaar te laten zetten.

Verder plan ik ook geen afspraken op mijn laatste werkdag voor mijn vakantie en mijn eerste werkdag na mijn vakantie. Deze dag hou ik vrij voor “calamiteiten”. Voor klanten die ik last minute toch wil spreken, heb ik dan ruimte, of voor administratie die ik nog moet doen, losse taakjes die zijn blijven liggen, belletjes die gepleegd moeten worden, et cetera. Zo hou ik voor mezelf de juiste balans en raak ik niet overwerkt en kan ik toch de dingen doen die echt nodig zijn ; )

Vertel, wat kan jij alvast voorbereiden tijdens de vakantieperiode? En bij wie kan je de benodigde ontbrekende informatie opvragen? En hoe ga je je planning maken, mocht het anders lopen dan je van tevoren hebt verwacht?

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.