Hoe bereid je je voor op een sollicitatie- gesprek

Wat vliegt de tijd! Ruim een maand geleden organiseerde ik samen met Thérèse, een trainingsacteur, een pilotmiddag. Met een klein groepje van drie mannen die bij mij in coaching zitten en op zoek zijn naar een passende baan, oefenden we hoe ze zich kunnen opstellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Het was een leerzame middag waar iedereen enthousiast over was. Eigenlijk was de middag net te kort. In de toekomst wil ik dit misschien opsplitsen in twee delen: in de ochtend de “theorie” en in de middag de praktijk met een trainingsacteur. Maar daar ga ik nog verder over broeden…

Wat een deelnemer vertelde:

“In de levensechte, maar veilige setting van deze praktische en inspirerende workshop konden we lastige dialogen oefenen, zonder dat er iets op het spel stond. Melisa en trainingsactrice Thérèse lieten zien hoe subtiele woordjes of gebaren al het verschil kunnen maken. Blijft het een positief (sollicitatie)gesprek, of ontaardt het in een ongemakkelijke ondervraging of zelfs een conflict? Wat doe je als je met je mond vol tanden staat? Of hoe voorkom je dat je in zeven valkuilen tegelijk loopt? In een handomdraai verandert Thérèse haar hulpvaardige houding in die van een kritische, ongeduldige of tenenkrommende baas—om vervolgens te laten zien hoe je constructief kunt blijven communiceren. Net echt!”
– Remko

Herken je dit?

Je ziet een leuke vacature en denkt eraan te solliciteren, maar je twijfelt omdat de “eisen” te hoog gegrepen lijken. Ze zoeken een stressbestendige duizendpoot die snel schakelt, maar ook rustig en analytisch is. Eigenlijk zoeken ze een schaap met vijf poten.

 

Drie tips waar je je voordeel mee kunt doen

  1. Voldoe je aan 80% van de vacature-eisen? solliciteer gewoon.
    Je hoeft echt niet 100% aan alle punten te voldoen om kans te maken. Is het een interessante vacature, en spreekt de functie jou aan, en voldoe je aan 80%, waag gewoon je kans. Veel mensen met autisme denken vaker dat iets voor de 100% moet kloppen wat er staat in de vacature voordat ze willen solliciteren, waardoor het perfecte vacature die op de lijf geschreven staat nooit voorbij komt.
  2. Bereid je voor op je valkuilen en draai het positief om.
    Bijvoorbeeld:“Ik ben van nature gevoelig voor prikkels, maar ik heb geleerd wat ik nodig heb om in balans te blijven en mijn werk goed te doen. Door mijn sterke plannings- en structureringsvaardigheden houd ik overzicht en voer ik taken efficiënt uit. Dit helpt mij om stress te minimaliseren en gefocust te blijven, zelfs in een dynamische werkomgeving.”
  3. De moeilijkste vraag is vaak de eerste: ‘kun je iets over jezelf vertellen?’
    Ik hoor je al denken: waar begin ik? Ze willen niet weten hoeveel katten je hebt of waar je tien jaar geleden woonde (tenzij dat relevant is voor de functie). Houd het kort en vertel iets over je werkervaring, vaardigheden en interesses die aansluiten bij de baan.

 

Op zoek naar een nieuwe baan?

Ben je momenteel werkloos of heb je een baan, maar wil je graag iets anders en weet je niet wat? Dan kan ik je helpen.

Als loopbaancoach, gespecialiseerd in medewerkers met autisme en hoogbegaafdheid, ondersteun ik je bij het vinden van een passende baan. Lees hier verder:
Welke baan past bij mij?

Denk je: ik zou ook een workshop willen bijwonen met Thérèse? Stuur me gerust een berichtje. Bij genoeg animo organiseren we weer een nieuwe workshop.

Komen deze situaties je bekend voor?

Laten we samen kijken naar mogelijke oplossingen. Vul je gegevens in en neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem vrijblijvend contact op!

Gratis videoserie ontvangen?

Vraag gratis aan

Bekijk ook

Bekijk alle blogs