40uur werkweek Nederlands vs 33uur werkweek Denemarken

Wist je dat 30% van de mensen met autisme een betaalde baan heeft? Vergeleken met gemiddeld 70% van de werkzame bevolking tussen de 15 en 75 jaar, is dat natuurlijk een heel laag percentage.

Hoe komt dat eigenlijk? Komt het omdat mensen met autisme niet goed kunnen functioneren en geen betaalde baan kunnen vasthouden?  
Zeker, er is  een groep van mensen met autisme voor wie het niet haalbaar is om structureel arbeid te verrichten, maar dat is ook zo bij mensen zonder diagnose.

Medewerkers met autisme
Maar ik geloof er heilig erin dat het mogelijk zou moeten zijn dat meer dan 30% van de mensen met autisme het in een betaalde baan kunnen volhouden. Wellicht niet voor 40 uur in de week, maar tenminste parttime.


Zelf heb ik geen autisme maar ik heb ook nooit meer dan 32 uur per week gewerkt. Tegenwoordig als zelfstandige heb ik ook zelden werkweken van 5 dagen. Ik heb namelijk een gezin met kleine kinderen en vind het fijn om ook voor hen beschikbaar te kunnen zijn.
Weliswaar heb ik soms weken die drukker zijn dan de andere, maar doordat ik zelf alles kan inplannen en mijn agenda kan beheren zorg ik ervoor dat dit goed te combineren is met mijn privé leven.

Wat je vaak ziet is dat er wordt verwacht dat men minstens 32 uur per week moet werken. Waarom eigenlijk? Uiteraard heeft niet iedereen de luxe om met een 16-urige werkweek financieel te kunnen rond te komen. Daar ben ik mij ook van bewust. Maar toch wil ik je vragen om bewust na te denken wat voor jou haalbaar en belangrijk is.
Soms kan net een  dag minder werken het verschil maken tussen het beter volhouden of in de ziektewet belanden.
Wist je dat werkweken in Denemarken slechts 33 uur bedragen, en ze behoren wel tot de meest productiefste landen van Europa?


Uitdagingen
Het gebeurt regelmatig dat mensen met autisme vaak een baan doen onder hun niveau, om het maar te kunnen volhouden. Maar wist je dat een baan volhouden waar je weinig voldoening uithaalt en waarin je weinig uitgedaagd wordt, ook op een gegeven moment gaat knagen?

Je kan beter nagaan  welke banen beter bij je passen en hoe je je kwaliteiten beter in kunt zetten, om zo de passende baan te vinden.  
En dan is het ook erg belangrijk om te kijken naar de werkomgeving, sluit die aan bij jouw behoeftes en bij wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren?

Ja ik weet het, het is niet voor iedereen makkelijk en haalbaar wat ik hier nu schrijf, maar al heb ik maar één persoon  geïnspireerd om te kijken naar andere mogelijkheden dan ben ik al blij. Misschien werk je momenteel niet, maar heb je wel het verlangen om te werken, en zie je geen mogelijkheden. Weet dan dat het begint bij jezelf om te kijken wat jij aankan en wat je nodig hebt om daar de passende banen bij te vinden, i.p.v. je alleen maar aan te passen aan de vacatures en de eisen van de werkgevers.

 Hoe zit met jouw balans tussen werk en privé?

Komen deze situaties je bekend voor?

Laten we samen kijken naar mogelijke oplossingen. Vul je gegevens in en neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Neem vrijblijvend contact op!

Gratis videoserie ontvangen?

Vraag gratis aan

Bekijk ook

Bekijk alle blogs