Momenteel leven we in een nieuwe realiteit. De meeste mensen werken thuis, sommigen hebben niet eens een baan meer.
Gelukkig is het niet voor iedereen een negatieve situatie. Sandy die mij vorige week berichtte dat het juist nu beter gaat omdat ze niet elke dag in de file zit naar haar werk, thuis mag werken en niet de drukte om haar heen voelt van haar collega’s. De prikkels zijn aanzienlijk minder geworden.
Wel gaf ze aan last te hebben van de onzekere situatie. Hoe lang gaat dit duren? Wat als ze wel ziek wordt? Moet ze naar het ziekenhuis, wordt ze opgenomen. Of krijgt ze ook net als het merendeel van de bevolking milde klachten?
Hoe lastig het ook mag klinken, het helpt om dit stukje los te laten. In dit blog schrijf ik hierover.
Niemand weet hoe de toekomst eruit ziet. Wat je wel kan doen is zorgen dat je zelf zo veel mogelijk lichamelijk en mentaal fit blijft.
Hoe ga je om met deze nieuwe situatie?
Ik ben benieuwd, hoe ga je nu om dat je meer thuis bent dan normaal? Voor sommigen is dit heerlijk. Eigen tijd in delen en op eigen tijd de taken afronden. Voor anderen kan dit juist stress opleveren. Hoe zit dat bij jou?
Lukt het jouw om een eigen structuur te brengen in je dag?
Planning maken
Wat altijd goed helpt is zorgen voor dat je op tijd opstaat en een bepaalde ritme hebt in je dag. Misschien heb je momenteel helemaal geen werk. Je denkt er is weinig reden om op tijd op te staan. Toch wil ik jou meegeven zet je wekker en sta wel tijdig op.
Kleed je aan, ontbijt en begin je dag ondanks dat je verder weinig hebt op de planning.
Als het jouw helpt, maak een planning wat je die dag wil doen. Misschien heb je nu eindelijk de tijd en ruimte om die ene kledingkast uit te ruimen.
Minder stress
Misschien ervaar je nu hoe het voelt om minder stress te ervaren? Wees hier bewust van, wat maakt het dat je nu minder stress ervaart? En wat kan je hiervan meenemen om dit door te trekken wanneer “het normale” leven weer begint.
Wel stress
Voor sommigen is dit juist een stressvolle periode. Als je met meerdere mensen in huis woont kan het zijn dat het ineens lastiger wordt om tijd voor jezelf te vinden. Kinderen die je aandacht en hulp vragen voor schoolwerk. Het gedrag van kinderen veranderd. Onderschat niet wat voor impact deze situatie ook op hun kan hebben. Geen school, geen clubjes, geen contact met vrienden.
Ik spreek ook uit eigen ervaring dat het ook de juiste balans is in het vinden van tijd voor mijn kinderen en daarnaast ook mijn werkzaamheden uitvoeren.
Tips
Wat mij helpt is samen duidelijke afspraken maken met mijn partner en kinderen. Wanneer is hij het aanspreekpunt, en wanneer ben ik het aanspreekpunt. Kinderen reageren in het algemeen goed op structuur.
Als je thuis werkt, wees duidelijk wanneer je als ouder beschikbaar bent om voor je kind aanwezig te zijn. Als het kan ga er niet tussendoor werkzaamheden uitvoeren. Dit is uiteraard situatie afhankelijk omdat dit niet haalbaar is bij iedereen.
Als je samenwoont en constant in contact bent met je partner kan het conflicten opleveren. Er is misschien weinig ruimte voor jezelf. Als dit zo is, wat helpt jou om toch je eigen ruimte te creëren in de thuissituatie. Communiceer met elkaar wat je prettig vindt, en soms is dat dat je een moment voor jezelf neemt door fysiek jezelf te verplaatsen naar een andere ruimte in het huis.
Zoals je misschien hebt gemerkt niet alle tips of omschrijving zullen bij jou van toepassing zijn. Elke situatie is anders. Wil je graag meer handvatten hierover. Mail mij gerust naar melisa@ban-pe.nl. Ik ga graag met jou in gesprek wat jou kan helpen om weer rust te vinden of die rust te houden in je nieuwe situatie.