Een rustige werkdag voor Alwin, maar toch overprikkeld thuiskomen.
Alwin weet niet beter dan dat hij altijd erg moe thuiskomt na een dag werken. Soms is de oorzaak duidelijk, dan was zijn werk die dag druk of stressvol. Maar hij komt ook thuis met een vol hoofd wanneer hij een hele leuke dag heeft gehad of na een ontspannen werkdag zonder veel bijzonderheden. Dat begrijpt hij niet.
Door toepassen van onder andere brainblocks zijn we erachter gekomen dat Alwin tijdens het werken niet altijd doorheeft dat zijn stressniveau oploopt. Op een schaal van 1 (laag) tot 10 (hoog) is dit een cijfer 4 op een rustige werkdag. Aan het einde van zijn werkdag is het een 6 geworden. Dit merkt Alwin niet omdat hij pas een hoog stressniveau ervaart bij een cijfer 8.
Na zijn werkdag reist Alwin 45 minuten met het openbaar vervoer naar huis. Vervolgens doet hij boodschappen en kookt hij. Als hij ’s avonds rond 8 uur op de bank neerploft is zijn stressniveau gestegen naar een 8, het niveau waarop hij stress registreert. Hij is dan volledig overprikkeld en niet meer in staat om te genieten van zijn vrije avond.
Uit het niets overvallen worden door overprikkeling.
Alwin dacht altijd dat de vermoeidheid en een vol hoofd bij hem uit het niets bij hem opkwamen. Het tegendeel blijkt waar te zijn. Ik heb samen met Alwin een bepaalde dag genomen en geanalyseerd. Daar zijn actiepunten uit voortgekomen die ervoor zorgen dat hij voortaan met een minder vol hoofd thuiskomt.
Actiepunten:
1. Op vaste momenten doet hij mindfulness-oefeningen, zoals de 5 minuten ademhalingsoefening in dit blog.
2. Na de lunch met collega’s in de kantine gaat hij minstens 10 minuten naar buiten om even wat frisse lucht te halen.
3. Wanneer hij bezig is met een taak maakt hij die eerst af voordat hij een vraag of een opdracht van een andere collega beantwoordt. Is de nieuwe opdracht dringend en kan het niet wachten? Dan noteert hij eerst in zijn schriftje welke taken er nog openstaan.
4. Een half uurtje voor het einde van zijn werkdag leest hij wat er nog in zijn schrift staat. Zijn er nog open taken? Dan schuift hij deze door naar de volgende dag. Zo sluit hij als het ware dit “mapje” af voordat hij naar huis gaat.
5. Boodschappen doet hij niet meer elke dag, maar 3 keer per week.
6. Tijdens het reizen met het openbaar vervoer doet hij altijd oordopjes in, ook al luistert hij niet naar muziek. Dit geeft anderen het signaal dat hij geen behoefte heeft aan het geklets met een vreemde in de trein.
7. Hij onderneemt één taak tegelijk. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij tijdens kletsen met collega’s niet ook nog zijn email doorspit.
Wil je als eerste mijn blogs in je mailbox ontvangen? Schrijf je hier gratis in!