Er bestaat geen standaard stappenplan voor het krijgen voor meer zelfvertrouwen, maar wel een duidelijk methode die bij jou past.
Waardoor jij duidelijkheid krijgt hoe jij ervoor gaat zorgen dat je steviger in je schoenen staat.
Informatie op internet
Je google “meer zelfvertrouwen” en krijgt talloze pagina’s waarin meerdere tips staan vermeld wat je kan doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Bepaalde manieren van gedrag wat je beter kan aannemen om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Een kleine greep wat ik online heb gevonden over wat te doen om meer zelfvertrouwen te krijgen:
– kleed jezelf goed
– kies voor gezondere voeding en meer bewegen
– werk aan je houding
– laat van je horen
Wat betekent zelfvertrouwen voor jou
Niet alleen voor mensen met autisme maar iedereen die meer zelfvertrouwen zou willen werkt het beste om te onderzoeken wat betekent zelfvertrouwen voor hun.
De basis blijft hetzelfde. Door middel van een 9 stap model die ik ontwikkeld heb, beginnen we altijd met de basis. De fundering om te onderzoeken wie jij bent als persoon. Denk aan je kwaliteiten, talenten maar ook je valkuilen. Je steunpilaren en je lasten. Maar ook je persoonlijke waarden onderzoeken.
Overzicht maken
Vervolgens ga je onderzoeken uit de antwoorden van de fundering welke thema’s bij elkaar horen. Schematisch maken we een overzicht welke elementen voor jou onder zelfvertrouwen valt.
Zowel de elementen wat zorgt dat je zelfvertrouwen verlaagt en de elementen wat bijdraagt aan meer zelfvertrouwen.
Hieronder een paar voorbeelden wat voor die klanten zelf duidelijk was wat zij ermee bedoelde. Deze antwoorden kregen ze door middel van de yucel methode. In deze blog leg ik de methode verder uit.
Ze hadden allemaal dezelfde hulpvraag: “meer zelfvertrouwen”
(schema is iets vereenvoudigd gezien elke schema voor een onbekende onnodig teveel informatie geeft en voor meer onduidelijkheid zorgt).
Elke aanpak is anders
Verschillende casussen met dezelfde hulpvraag. Alleen wat “meer zelfvertrouwen” inhoud voor de ene is weer heel anders dan voor de ander. Logisch want iedereen is uniek.
Samengevat
Hierna pas kunnen de tips van toepassing zijn wat je vaak op google tegenkomt.
Samen blijven we ontrafelen totdat het op actie niveau duidelijk wordt wat er van jou wordt verwacht en waar jij komende tijd gaat trainen/oefenen.
Visueel
Uit ervaring heb ik gemerkt dat mensen met autisme het prettig vinden als ik visueel te werk ga. Alleen praten met woorden blijft soms moeilijk hangen. Om deze reden heb ik beschikking tot allerlei tools zoals taartpunten, cijferkettingen, yucel, gekleurde pennen met witte vel, kaartjes etc.
In mijn huidige caseload heb ik ook mensen zonder ASS, ook hierbij maak ik gebruik van visuele ondersteuning. Dit wordt ook als prettig ervaren. Ze geven aan meer houvast te hebben en duidelijker te weten waar ze mee bezig zijn.
Weetje
Welke overtuigingen ik tot nu toe elke keer voorbij zie komen bij “meer zelfvertrouwen”:
– “Ik mag geen fouten maken”
– “Ik moet het goed doen”
– “Wat als ik niet het juiste antwoord geef”
“Mislukking bestaat niet er is alleen feedback”
In mijn e-book vertel ik meer over overtuigingen die helpend zijn voor meer grip op je leven.
Stel je voor dat je als waarheid zou aannemen dat het niet erg is als je een antwoord op een vraag niet zou weten. Dat je bedenktijd mag vragen om een antwoord op een vraag te geven.
Of als je een fout maakt dat je gaat denken: “hoe ga ik het een volgende keer anders aanpakken en een beter resultaat proberen te scoren”. In plaats van jezelf kwalijk nemen dat je een verkeerde beslissing of actie hebt genomen.
Gratis e-book
Wil je nog meer handvaten krijgen over hoe jij door praktische voorbeelden anders in het leven gaat staan, waardoor jij het leven gaat leiden wat je wil.
Download hier gratis mijn e-book.