Melisa Visser - Yucel methode

“Het gaat niet lekker. Ik heb zo vaak hoofdpijn. Mijn huisarts heeft al gezegd dat er niks medisch met mij aan de hand is. Maar ik heb elke dag ongemak. Ik weet soms niet hoe ik mij op mijn werk moet gedragen. Iedereen komt met goedbedoelde adviezen, maar deze adviezen veranderen mijn situatie niet. Ik blijf constant die hoofdpijn houden.

Dit waren een paar zinnen van Rolf die laatst een kennismakingsgesprek had in mijn praktijk.
Hij had mij toevallig in de krant gezien en wilde meer weten van wat ik voor hem kon betekenen. Hij voelde dat er iets miste op zijn werk. Hij kon moeilijk aangeven waar hij precies moeite mee had. Behalve de hoofdpijn wist hij niet zo goed wat hij anders wilde in het leven.

 

Denken in details

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Het niet zo goed weten waar je moeite mee hebt, is daarom heel herkenbaar bij mensen met autisme. Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, maar hebben ze moeite met het overzicht houden. Waardoor het lastiger wordt om een helicopterview te vormen van wat daadwerkelijk het probleem is waar ze tegenaan lopen.

 

Yucelmethode

In zulke situaties maak ik gebruik van de Yucel methode. Dit is een methode met kleurrijke blokken die de klant inzichten geeft in de manieren waarop hij zijn gezondheid zelf postief kan beïnvloeden.

In de allereerste sessie gingen we hiermee aan de slag. Door middel van de gestelde vragen lukte het Rolf wel om in kaart te brengen wat zijn:
– Steunpilaren waren; wat zijn leven al positief beïnvloedde.
– Lasten waren; wat de problemen waren waar hij tegenaan liep.
Hij kreeg hierdoor zelf inzicht in het totaalplaatje van zijn leven.

Bij het bouwen met de Yucelblokken maakte het niet uit dat hij alleen in details kon denken, of dat hij niet het overzicht kon schetsen van waar hij precies tegenaan loopt.

Toen we met de blokken alle steunpilaren en lasten zichtbaar maakten, kon hij wel de link leggen wat de overeenkomsten waren. En zo kon hij wel de helikopterview creëren.

 

Eigen regie pakken

Aan het einde van de eerste sessie wist hij waar hij aan wilde werken. Hij wist wat hij in zijn leven wilde veranderen. In zijn geval was het tijdens zijn werkzaamheden bij het afronden van een opdracht, en het starten van een nieuwe opdracht 5 minuten rust nemen. Dit kon hij doen door op te staan, een extra rondje te maken en meteen een flesje water te pakken. Of door even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen.

 

In een andere perspectief brengen

Kort geleden had ik een andere situatie met Anna. Zij gaf aan dat zij veel stress ervoer in haar leven. Het liep niet lekker. Ze had het gevoel dat ze er alleen voor stond, en alles alleen moest doen.
Samen gingen we weer bouwen met de Yucelblokken. Wat bleek?

Zij had een scala aan steunpilaren waar zij zich eerder niet van bewust was. Door deze steunpilaren, al deze specifieke gekleurde blokken, ook een naam te geven kreeg het een tastbare vorm. Ze krijgt energie van yoga waar ze wekelijks naar toe gaat. Ze heeft twee goede vriendinnen waar ze grote steun aan heeft. Ze is intelligent en kan makkelijk leren, waardoor ze weet dat ze over een jaar haar studie gaat afronden. En ze heeft liefdevolle ouders waar ze wekelijks ’s avonds gaat eten.

En inderdaad er was één last, één groot blok. De verantwoordelijkheid nemen voor haar kleine zus. Met daarnaast nog een kleinere last. De onzekerheid of het wel goed zou komen met haar kleine zus als haar ouders er niet meer zijn.

 

Grip op je eigen leven

Door het inzicht dat ze had gekregen over welke steunpilaren ze allemaal wel bezat, kon ze beter relativeren. Uit één van haar steunpilaren “betrokken familie”, kon zij het accepteren dat zij inderdaad niet de volledige verantwoordelijkheid hoefde te nemen voor haar kleine zus.

Het negatieve gevoel dat ze eerder had, was na het bouwen van de Yucelblokken al verminderd.
Dus konden we verder gaan waar zij was gebleven in haar proces: Haar onzekerheid of ze wel goed genoeg was. Dus konden we meteen werken aan de positieve mindset.

Iedereen beschikt over alle hulpbronnen die hij nodig heeft om zijn doel te bereiken

Wat ik hiermee wil zeggen. Hulpbronnen zijn kwaliteiten, houdingen en emoties die ons toelaten om te zijn wie we willen zijn. Sommige hulpbronnen hebben we op dit moment meer ontwikkeld dan andere. Iedereen beschikt over alle hulpbronnen, alleen zijn die soms niet direct toegankelijk en beschikbaar op het moment dat je ze wil gebruiken. Je kunt dit echter wel leren. Het is een kwestie van “Hoe doe ik het?”.

 

In je eigen kracht

Persoonlijk vind ik het belangrijk om ieder mens in zijn eigen kracht te zetten. Wie ben ik als coach om te bepalen wat je gaat leren? Wie ben ik om jou te vertellen wat je anders moet doen?

Het is wel mijn taak om jou te coachen, zodat jij er zelf achter komt waar het nog niet lekker gaat in je leven. Wij maken samen een plan zodat jij weer de regie gaat nemen over je eigen leven.

 

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Meld je gratis en vrijblijvend aan voor de”Grip op je leven sessie“. Samen met jou kijk ik waar jij staat in jouw proces en wat de volgende stap is om te nemen.
Meld je hier gratis aan.

Grip op je Leven sessie

 

 

ps. Wil je een beeld krijgen hoe de Yucelmethode werkt in de praktijk? In dit fragment van drie minuten leg ik het kort uit.