7 vragen die je jezelf kan stellen om je werk en privé in balans te houden

Ken je het gevoel dat je verstandelijk heel goed weet dat het beter is dat je wanneer je uit je werk komt eerst je rust pakt en dan pas doorgaat met bijvoorbeeld koken en vervolgens met de verdere orde van de dag? Aan de ene kant wil je dat niet, want als je eenmaal op de bank zit, kom je er niet meer vanaf, blijf je liggen en uiteindelijk wordt het veel te laat om nog te gaan koken. En dan baal je weer van jezelf, dus ook al ben je moe of heb je misschien zelfs hoofdpijn na een dag werken, kies je liever ervoor om toch door te gaan, want dan eet je tenminste wat fatsoenlijks op een “normaal tijdstip”.

Daarom had je bedacht om minder uren te gaan werken, zodat je de extra vrije dag die je hebt, kan besteden aan je hobby’s en leuke dingen doen waar je normaal gesproken nooit aan toekomt.

In de realiteit ben je meer bezig met achterstallige huishoudelijke taken en veel slapen. Je hebt totaal geen puf om te denken aan leuke activiteiten ondernemen.

In het weekend heb je weer allerlei sociale verplichtingen en heel misschien op zondag, je laatste weekenddag, krijg je weer een beetje energie om die dag wat leuks voor jezelf te gaan doen, maar voor je het weet is het weer maandag. Start van de werkweek en het begint weer van voor af aan.

Uiteindelijk ben je eigenlijk zeven dagen per week je hoofd een beetje boven water aan het houden. Net niet zo erg dat je je ziek moet melden, maar eigenlijk loop je af en toe op je tandvlees. Je kan eigenlijk niet meer, maar met een portie doorzettingsvermogen en hier en daar wat hulp van misschien je partner of een familielid red je het allemaal net.

Dit zijn verhalen die ik regelmatig hoor van mensen die voor het eerst bij mij komen. Hun baan is belangrijk, ze kunnen het ook prima aan, vinden het superleuk om te werken, maar het is soms te veel met alle ballen die hooggehouden moet worden.

Wat de meesten op dat moment nog niet weten, is dat het heel belangrijk is om tijdig te signaleren wanneer het te veel wordt. Vaak kom je er te laat achter, waardoor je op een vrije dag zo hoog in je spanning en stress zit dat je inderdaad geen puf hebt om leuke activiteiten meer te ondernemen.

Het is dus de kunst om in je dagelijks (werk)leven ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk in balans blijft.

Tja, hoe dan? Hoor ik je al denken … HOE DAN??!!!

  • Heb je dagelijks een ritme hoe je je dag begint? Denk aan een logische volgorde in hoe je je dag start, waardoor je niet elke ochtend hoeft na te denken hoe je het gaat aanpakken.
  • Je werkdag. Hoe voorspelbaar kan je het voor jezelf maken? Of hoe efficiënt kan je je dag indelen dat je het meest gedaan krijgt?
  • Wanneer pak je je pauzes en hoe doe je dat? Vind je het fijn om je pauzes met collega’s door te brengen of ga je liever in je eentje naar buiten of apart zitten?
  • Werk je liever met een tijdsblok voor elk afzonderlijk project of doe je toch liever per keer verschillende taken, zodat je uitgedaagd blijft?
  • Hoe sluit je je werkdag af? Heb je een duidelijk overzicht van hoe je volgende werkdag eruit gaat zien? Heb je bepaalde taken kunnen afronden en zo niet, heb je het ergens “ingepland” en wanneer dan wel? (En doe je dit een halfuur voordat je werkdag eindigt? Of doe je dit pas om 17.00 uur wanneer je eigenlijk hoort te stoppen, waardoor je standaard altijd wat langer doorwerkt …??)
  • Hoe mobiliseer je jezelf naar huis? Fiets, auto, openbaar vervoer? Hoe zit het met prikkels onderweg?
  • Moet je na je werkdag nog boodschappen doen? Of heb je het van tevoren al in huis gehaald?
  • Et cetera.

Allemaal vragen om je bewuster na te laten denken over wat wijsheid is om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk in balans blijft. Jammer genoeg leren we dit nergens op school en vaak krijgen we ook niet in de opvoeding mee wat het beste werkt voor jou als persoon.

En natuurlijk, als je je herkent in autisme of hoogbegaafdheid kan je richtlijnen volgen wat heel goed zou werken bij deze personen. Maar ondanks de rode draad blijft het maatwerk en een kwestie van onderzoeken wat het beste voor jou zou werken.

En ja, niet altijd kan je jezelf de juiste vragen stellen. Hoe fijn zou het zijn als je samen met een ervaren coach gaat onderzoeken wat je in je dagelijks leven kan aanpassen om die balans en rust weer terug te vinden?

De zomervakantie staat binnenkort voor de deur, maar we kunnen alvast vrijblijvend kennismaken om samen te bekijken wat ik voor je kan betekenen.

Stuur gerust een mailtje naar melisa@ban-pe.nl.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.