In mijn praktijk kom ik regelmatig medewerkers met autisme tegen die, nadat ze zich hebben verdiept in wat voor omgeving het beste zou werken voor mensen met autisme, de omgeving toch niet altijd passen lijken te zijn.

Veel medewerkers met autisme vinden het prettig vinden om één specifieke opdracht uit te voeren voor een langere tijd met minder schakelmomenten. Het liefst willen zij voor een langere tijd bij één baas of in dezelfde werkomgeving blijven werken met een prikkelarme omgeving.

Anderen willen juist meerdere opdrachten krijgen, waardoor ze zich niet gaan vervelen. Afwisseling van taken in een dag. Na een periode gaan zij echter toch weer een nieuwe baan zoeken, omdat er nog maar weinig motivatie is voor hun huidige baan.

Dat klinkt tegenstrijdig, hè?

Het ene moment wil je graag een zo prikkelarm mogelijke omgeving, maar aan de andere kant wil je graag (mentaal) geprikkeld worden om jezelf in beweging te krijgen.

Afgelopen periode ben ik het gesprek aangegaan met mijn huidige klanten waarin mij bepaalde patronen opvielen en ik wilde onderzoeken of zij zich mogelijk ook herkennen in hoogbegaafdheid. De meesten wuiven het meteen weg; “zo slim ben ik toch niet?” “Vroeger had ik moeite op school om het überhaupt af te maken.” “Heb nooit een klas overgeslagen, ik vind de simpelste dingen in het leven soms al zo lastig.” “Ik hoogbegaafd? Echt niet …!”

Klinkt dat bekend?

Sinds ik mezelf meer ben gaan verdiepen in hoogbegaafdheid, vallen meer puzzelstukjes voor mij persoonlijk op zijn plaats. En zoals er een hardnekkig stereotype beeld bestaat over autisme, is dat net zo bij hoogbegaafdheid. Een hoogbegaafd persoon is niet per se een Einstein type.

Die combinatie tussen autisme en hoogbegaafdheid zie ik steeds vaker in mijn praktijk. Alleen de voorwaarden die goed werken voor mensen met autisme, sluiten niet altijd helemaal volledig hierbij aan, want het is ook nodig om door de bril te kijken van hoogbegaafdheid. De combinatie hiervan maakt dat het een gouden combi wordt. Zodat die hoog functionerende medewerker met autisme vooral met plezier, genoeg uitdaging, maar ook met de nodige rust zijn werkzaamheden blijft uitvoeren.

Vorig jaar kwam ik er voor het eerst achter dat alleen duidelijke structuur en planning niet voldoende waren om de werkzaamheden op te starten. We hadden bedacht dat hij zou gaan samenwerken met een buddy, waarmee hij op vaste momenten een afspraak zou plannen over wat hij die week gaat doen en hoe hij dat gaat aanpakken. Dat stukje duidelijkheid en ook een stok achter de deur zouden hem helpen om aan de slag te gaan. Hij had namelijk moeite om zijn werkzaamheden op te starten. Dit hielp wel, maar het kostte hem alsnog heel veel energie om zichzelf elke keer weer te motiveren.

Toen had ik nog niet alle kennis die ik nu heb over hoogbegaafdheid, dus ik heb nooit eerder de link kunnen leggen. Maar wel had ik al kennis van familieopstellingen, dus via een andere route kwamen we erachter dat hij graag nieuwe uitdagingen nodig heeft. Hij was onderprikkeld en werd onvoldoende uitgedaagd. Inmiddels kende hij het kunstje al, ook al zijn de taken elke keer anders en heeft hij duidelijkheid nodig om te weten waar hij aan toe is.

Hij kwam tot de conclusie dat hij inderdaad mogelijk elke drie jaar een nieuwe werkomgeving nodig heeft, met een nieuwe leidinggevende en een nieuwe werkplek. Gelukkig werkt hij in een hele grote organisatie, waardoor hij in dezelfde organisatie heel ander werk kon gaan doen en toch zijn vaste contract kon aanhouden.

Momenteel doet hij zijn werkzaamheden met plezier, nog steeds met de hulp van een buddy, maar daar heeft hij nog maar eens per twee weken een overlegmoment mee om mee te sparren en om te kijken of hij nog op de juiste route zit. Hij is namelijk vrij perfectionistisch en heeft de neiging om heel complex te denken en heel gedetailleerd iets te willen uitdiepen, wat eigenlijk niet nodig is voor de opdrachtgever.

De overstap was niet zomaar gemaakt. Hij vond het moeilijk om de keus te maken, omdat zijn huidige werkomgeving heel prettig was, zijn bureaustoel en scherm waren hem heilig. Maar in goed overleg kon dit allemaal zo overgeplaatst worden naar de nieuwe afdeling. Zo werkt hij momenteel met plezier en genoeg motivatie op zijn nieuwe werkplek, met een nieuw team en een nieuwe leidinggevende.

Ervaar je soms ook dat je jezelf moeilijk kan motiveren om je werk te blijven doen? Mogelijk heb je aan de ene kant veel rust nodig heb om niet overprikkeld te raken, maar voel je bij te veel rust en balans weer onrust omdat het werk dan te snel saai wordt?

Contact mij gerust via de mail en ik kom graag met je in contact om te onderzoeken wat jij het beste kan doen om wel de juiste balans te houden en met plezier en genoeg uitdaging je werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren.

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.