Autisme en Werk Je volledige potentie benutten

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het was jaren geleden, één van mijn eerste banen als social worker. Ik werkte op een woongroep en begeleidde een jongeman van 17 jaar die bijna 18 jaar werd. Hij deed praktijkonderwijs en liep stage bij een restaurant. Hij mocht daar na zijn school blijven werken voor vier dagen per week.

Voor de zekerheid gingen we toen de Wajong aanvragen en een mentor en een bewindvoerder regelen. Ik weet nog dat ik toen niet beter wist, nam het voor waar aan en ging aan de slag om het allemaal in gang te zetten.

Nu, ruim 15 jaar later, kijk ik hier stiekem toch anders naar. Ik zeg niet dat je geen Wajong moet aanvragen of geen bewindvoerder moet regelen, maar in deze situatie verging het deze jongeman goed op het werk. Hij woonde nog in een woonvoorziening en hij was trots dat hij zijn eigen centjes kon gaan verdienen. Alleen voor zelfbescherming werd besloten om zijn financiën door een bewindvoerder te laten regelen.  Geen volledige zeggenschap, maar in afstemming met de mentor.

Eigen regie

Als we het hebben over zingeving, over je eigen kwaliteit van leven. Je eigen leven mogen leiden op jouw eigen voorwaarden. Hoort daar niet soms bij dat je je eigen fouten mag maken?

Ik was ook ooit 17 jaar en ondanks dat ik geen autisme heb en vrij goed overzicht kan houden in wat er in- en uitkomt, heb ik ook niet altijd de slimste beslissingen genomen. Mocht deze jongeman niet de kans krijgen om ook te leren omgaan met zijn geld en af en toe domme beslissingen te maken en weer ervan te leren?

Nu, jaren later, heb ik minder te maken met Wajongers, maar voornamelijk met medewerkers met autisme die eigenlijk net tussen de wal en het schip vallen. Ze komen nét niet in aanmerking voor de voorzieningen die er zijn, maar voelen wel de uitdaging om het allemaal in hun eentje te moeten redden.

Wat als het niet vol te houden is?

Dus als gevolg kiezen ze er vaak voor om vrijwillig minder uren te gaan werken om het allemaal bol te kunnen werken, of ze kiezen juist een baan onder hun niveau met minder verdiensten. Terwijl ze vaak zelfs een universitair diploma hebben, maar het niet haalbaar is om in de praktijk de combinatie van baan en een gezin vol te kunnen houden. En een gedeelte valt dan uit en komt (langdurig) ziek thuis te zitten.

Zonde! Er is zoveel potentie en winst te behalen door juist dit type medewerkers weer aan het werk te krijgen. Alleen het moet passend zijn, de balans in werk en privé moet beter. Want zelfs werk onder je niveau gaat je uiteindelijk ook energie kosten, omdat je niet meer de voldoening eruit haalt die je graag zou willen. Dus kom je vervolgens terecht in een negatieve spiraal, met alle gevolgen van dien.

Het is echt mijn missie om, al is het maar één medewerker per keer, mensen op de juiste plek en plaats te krijgen met voldoende inzichten in hun eigen autisme, zodat het wél haalbaar is om die baan te kunnen volhouden.

Kelsey is een prachtig voorbeeld van hoe zij nu een baan heeft gevonden waar ze helemaal senang mee is. Ze werkt zelfs 32 uur, met een gezin en huishouden, omdat ze heeft geleerd wat goed voor haar is en in welke werkomgeving ze het beste floreert.

Wil jij ook een passende baan hebben?

Zit je momenteel thuis of in de ziektewet en wil je toch graag weer aan het werk? Weet dan dat er voorzieningen zijn via het UWV om in aanmerking te komen voor een traject met mij om jouw (nieuwe) loopbaan uit te stippelen.

Heb je momenteel werk, maar merk je dat het niet helemaal passend is en je moeite hebt om het vol te houden? Weet dan dat er werkgevers zijn die graag beter voor hun medewerkers willen zorgen. Mogelijk merk je dat je je baan wel beter kan volhouden (en voor de werkgever juist productiever wordt) als jij een betere balans gaat ervaren tussen je werk en je privéleven. En mogelijk kom je toch tot de conclusie dat je toch iets anders wil gaan doen …

In Nederland werken we gemiddeld 33,2 uur per week. Het is dan toch zonde om werk te blijven doen waar je weinig voldoening uit haalt of dat zoveel energie kost waardoor je privéleven eronder gaat leiden??

Wees eens eerlijk? Welk cijfer zou je je werkgeluk geven? En welk cijfer voor een werk- privébalans?

Wil jij ook meer rust en minder stress ervaren? Download hier mijn gratis videoserie.